Hyva hidraulika

Home » Hyva hidraulika
1. Jednostrano kipanje (front end cylinders)

FC i FE serije HYVA teleskopskih cilindara, montiranih na prednji kraj vozila, dizajnirani su za kiper kamione i poluprikolice. Svaki elemenat Hyva cilindara je napravljen od pažljivo odabranih materijala. U Hyvinim cilindrima, cijevi, prstenje i potisni ležajevi su napravljenji od posebno odabranog visokokvalitetnog čelika, što ih čini otpornim na veća preopterećenje, dozvoljavajući rad u ekstremnim uslovima.

Karakteristika cilindara:

 • Trajnost, čak i u najtežim uslovima
 • Snaga, otpornost na preopterećenja
 • Optimalna težina i potrošnja radne količine ulja
 • Brzi, kratko vrijeme kipanja

ALPHA serija cilindera proširuje i konsoliduje Hyvu kao lidera i vodećeg proizvođača prednjih cilindara. Ovo je peta generacija prednjih cilindara koje je Hyva izbacila na tržište u posljednjih 30 godina. Razvoj je fokusiran na optimizaciji efikasnosti transporta, sigurnost i pouzdanost za uvjete koji vladaju u svakom segmentu tržišta.

2. Cilindri za višestrano kipanje – Under body cilinders (UMB, Georgs)

Hidraulički cilindri, UMB serije, su jedan od najnovijih HYVA proizvoda dizajniran za 2-strano i 3-strano kipanje. Oni se uglavnom koriste za kamione male i srednje veličine, sa dvije i tri osovine. Kompaktna konstrukcija cilindra omogućuje instalaciju i na šasiji i na prikolici. To prednosti između ostalog u vrlo visoke kvalitete i trajnosti.

KRA i KRM serije cilindara su dizajnirani posebno za kamione sa 2-stranim i 3-stranim kipanjem, koji rade u izuzetno teškim uvjetima. Međutim, oni se također mogu montirati na prikolice sa kapacitetom od 12 do 35 tona. Optimalan dizajn čini da zauzimaju manje prostora na vozilu. Koncept cilindara kao kompletnih sistema značajno smanjuje vrijeme instalacije.
Visoka kvaliteta i krom površina omogućuju rad bez problema u svim uvjetima rada.

3. Hidraulični setovi za kipovanje

Za montažu hidraulične opreme na komercijalnim vozilima HYVA je dizajnirala kompletan asortiman komponenti kao sto su hidrualične pumpe, ventili i rezervoari za hidraulično ulje. Ove komponente mogu biti kombinovane da odgovaraju svakom zahtjevu kupca.

Hyva hidraulički setovi za kipovanje pogodni su za postavljanje na tegljače te kiperske šasije. S tim u vezi, dostupni su setovi hidraulike za tegljače 4×2 i 6×4 te kiperske šasije i to za jednostrano i trostrano kipovanje.

Izuzetno kvalitetna rješenja koja će zadovoljiti sve i najsitnije potrebe korisnika.

4. HYVA hidraulične pumpe – zupčaste i klipne

Pumpe se dijele na zupčaste i klipno aksijalne za aplikacije srednjeg i visokog pritiska (do 400bar-a), u razlicitim konfiguracijama (DIN, UNI, ISO, SAE) i protocima (od 20 do 150 cc/rev).

Hyva zupčaste pumpe, od strane korisnika smatraju se kao veoma izdržljive i efikasne. Njihov kvalitet se određuje nizom prednosti:

  • Zupčanici i pogonska osovina su spojeni, čime se pritisak i buka smanjuju na minimum.
  • Posebni klizni zupčanici garantuju visoke performance rade.
  • Specijalni ležajevi omogućuju transfer momenat do 300Nm.
  • Dizajn i material koji se koristi, daju visoku strukturu čvrstoće.

Hyva pumpe se proizvode u nekoliko opcija, odnosno montiraju se na četiri rupe, montiraju se na tri rupe, za sve vrste spojnih prirubnice. Postoji i mogućnost da se kombinuju pumpe, čime se dobije dvostruki presjek pumpe. Isporučuju se razne vrste adaptera i konzole za montažu pumpi na različitim lokacijama.

Nova generacija jednosmjerne klipne pumpe može postići vrlo visoke pritiske do 400 bara. To je moguće zbog izgradnje pumpe, na temelju multi klipova u sistemu kompresije cilindra ulja.

Bent osu klipne pumpe odlikuju male vanjske dimenzije. Zbog optimalne osobine usisavanja, pumpa može biti montiran iznad nivoa ulja u rezervoaru. Protok ulja je proporcionalan brzini vratila pumpe i veličine klipova.

5. Komandni ventili

HYVA komandni ventili
HYVA nudi kompletan asortiman pneumatskih kontrolera za PTO i za ventile. Standardne HYVA komande ispunjavaju sve uslove sa bezbjedonosnim funkcijama kao što je automatsko uključenje i isključenje izvoda snage. Komande se isporučuju standardno sa tri pozicije kipovanje, spuštanje i automatska neutralna pozicija zaključavanja.
Dostupne su slijedeće vrste komandi:

 • Jednosekciona komanda za PTO.
 • Jednosekciona komanda za kiperski ventil.
 • Dvosekciona komanda (PTO i kiperski ventil).
 • Višesekciona komanda.

HYVA crijeva
HYVA je proizvođač crijeva visokog pritiska i niskog pritiska.Crijeva su dostupna u nekoliko opcija različitih prečnika, vrste niti i vrijednosti radnih pritisaka.

HYVA brze spojke
Brze spojnice koriste se za brzo povezivanje hidrauličnih sistema sa perifernim uređajima kao što su na primjer cilindara na prikolice. To omogućuje da koristite traktor za rad sa nekoliko prikolica, omogućavajući jednostavno spajanje/isključenja.

HYVA zaptivke
HYVA je proizvođač hidrauličnih zaptivki visoke kvalitete za hidrauličke sisteme koji rade na visokim pritiscima.

HYVA adapter
HYVA je proizvođač visokokvalitetnih dijelova za obavljanje najzahtjevnijih hidrauličke sisteme.

HYVA filteri
HYVA proizvodi i uljne filtere za hidrauliku koji omogućavaju siguran i dug rad sistema, kao i produženo trajanje hidrauličkog ulja.

6. HYVA ventili

HYVA ventili za kipanje dizajnirani su optimalnim perfomansama. Nudimo Vam kompletan asortiman kip ventila za različite zapremine cilindara sa različitim pritiscima od 120 do 350 bar-a. HYVA PT ventili upravljaju se Hyvinom zračnom kontrolom dok DHM mogu biti upravljani zračnom kontrolom ili kablovskom kontrolom a mogu se montirati u liniji ili biti spojeni direktno na uljni hladnjak.

PT ventil je mali, lagan i jednostavan za instalaciju. Snažan pneumatski pogon osigurava ispravan rad ventil. Maksimalni protok ulja od 220 l / min smanjuje učinke pada pritiska.

Najnoviji proizvod HYVA inženjera – JT ventili, uz maksimalni protok od 150 l / min imaju sve funkcije kojim su opremljeni PT ventil. Oni su dizajnirani za manje damper kamione, koji zbog upotrebe manjih cilindara zahtijevaju manji protok ulja.

7. Rezervoari za ulje

Asortiman rezervoara sastoji se od rezervoara za bočnu montažu (SM), za montažu na postolje (CM), za stražnje montiranje (RM), za montažu preko ploče (TM), sa montažnom pločom (MP) i sa povratnim filterom (RF¬¬\MR).
Rezervoari su od aluminijumskih ili čeličnih materijala, kapaciteta od 12-213L. Savremen dizajn sa optimalnom zapreminom ulja, pločom za montažu filtera povratnog voda, nivo stalkom i oduškom za vazduh.

8. Elektroagregati

HYVA nudi četiri modela hidrauličnih elektroagregata, napajanje od 12V i 24V, sa snagom od 2000W i 3000W.
Svi agregati se isporućuju sa kompletom potrebne opreme za montažu, uputstvom za rukovanje te sigurnosnim elementima

9. Pomoćni pogoni

Pomoćni pogoni su mehanički uređaji dizajnirani za prijenos snage iz mjenjačke kutije na hidrauličke pumpe ili kompresor uređaja. Pomoćni pogon je postavljen direktno na mjenjač.